fbpx

МВР съветва…

Пресцентърът на МВР разпространи редица съвети към гражданите във връзка с ежедневието в условия на извънредно положение.

Основното правило, което вътрешното ведомство изтъква е винаги да се проверява достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. Да се сигнализира на телефон 112 и да не се дават пари на непознати по никакъв повод.

С цел осуетяване на кражби и грабежи МВР съветва:

  • Използвайте предимно електронни начини на плащане(банкови карти);
  • Не носете в себе си големи парични суми;
  • Не съхранявайте големи парични средства в домовете си; 

Фирмите не трябва да съхраняват в офиси и търговски обекти големи парични суми – по възможност да ги  депозират в банкови институции.

Препоръчва се взимането на мерки за охраната на стоките, които остават в наличност в търговските обекти.

Юридически лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и към момента генерират значителен оборот – да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, с оглед недопускане на събиране и пренасяне на големи парични суми.

В работещи търговски обекти, при необходимост да бъдат наети допълнително лица за осъществяване на охрана, с цел контрол и създаване на организация при пазаруване на гражданите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"