fbpx

Само четирима министри си тръгват от кабинета

„Сериозният“ ремонт на кабинета се сведе до четири министерски промени. Това стана ясно от брифинга на премиера Борисов след проведения рано днес коалиционен съвет.

Очаквано си отиват финансовият министър Горанов, вътрешният Маринов, на икономиката Караниколов и на туризма Ангелкова.

Ясни са вече и тези, които ще заемат местата им. Здравният министър Ананиев сменя кабинета си с този в Министерството на финансите, където дълги години е работил като зам. министър и служебен министър. Съответно за министър на здравеопазването е номиниран настоящият изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов.

Вътрешен министър става настоящият директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката.

Най-любопитното обаче е, че няма да има министър на туризма, а ресорът ще бъде поет от вицепремиера Мариана Николова. Както знаем, тя е от „квотата“ на Валери Симеонов, тъй че може да се каже, че „патриотът“, който има странни разбирания за туризъм ще e със силно влияние в сектора. А като се има предвид и обтегнатите му отношения с Ангелкова, може да се предположи, че тя си тръгва по негово настояване.

Неофициалните аргументи за смяната на Горанов, Караниколов и Маринов е тяхната обвързаност с ДПС. Премиерът Борисов обаче успя да формулира и официални причини за техните оставки.

Горанов – за лошия контрол на Комисията по хазарта, Маринов – за някои гафове са МВР по време на протестите и край „Росенец“, а Караниколов – за някакви бонуси и грантови схеми в министерството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"