fbpx

Подготвени са нови изисквания за лесен достъп до сградите

Проектът на нова Наредба за изискванията за достъпност и универсален дизайн в урбанизираната територия и на сградите и е пусната за обществено осъждане, съобщи регионалното министерство.

Новата наредба определя правилата, които трябва да бъдат спазени при изработване и изменение на подробните устройствени планове.

На оценка подлежат и инвестиционните проекти на строежите. Съществуващите сгради и съоръжения за обществено обслужване ще бъдат приведени в съответствие с изискванията за достъпност при извършване на техни основни обновявания, ремонти и преустройства.

В наредбата са уточнени  също пешеходните пространства и пешеходните пътеки, местата за паркиране, спирки на превозни средства,  елементи за преодоляване на различни нива, на достъпната среда и информационно-указателните табели.

Всички те трябва да бъдат проектирани и изпълнени, така че да имат универсален дизайн, да са лесни за разбиране, опасните зони да се минимизират и средата да дава ясна информация на ползващите я хора.

Например, въвежда се изискването в  пешеходните пространства да има пейки и се определя точният им размер, както и разстоянието между тях. До всяко достъпно място за сядане се предвижда място за инвалидна количка. В парковете трябва да има  най-малко по едно такова място на всяка алея, както и най-малко по едно място за сядане до чешма, фонтан и площадка за игра.

Автоматичните входни врати, които се управляват чрез устройства, монтирани на пода пред тях, трябва да се задействат и при тегло 20 kg (например теглото на куче – водач на човек с увредено зрение).

Точно са разписани размерите, цвета и разстоянието на стълбите в сградите за обществено обслужване и в нови многофамилни жилищни сгради или сгради със смесено предназначение, както и поставяне на задължителна тактилна ивица за внимание за хората с увредено зрение.

Такава ивица трябва да бъде поставена и на  40 см от вратата на асансьорите в подлези и метростанции.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"