fbpx

Uniper се надява да се избегне най-лошият сценарий за „Северен поток 2“

Uniper, един от финансовите партньори на „Газпром“ в проекта „Северен поток 2“, не очаква най-лошият сценарий да се сбъдне, което е пълно прекратяване на проекта.

Това беше обявено по време на конферентен разговор с инвеститори от ръководителя на компанията Андреас Ширенбек.

Uniper отбеляза в доклад, публикуван на 11 август, че затягането на американските санкции срещу „Северен поток 2“ увеличава вероятността проектът да бъде забавен или изобщо да не бъде приключен.

„Вярваме, че проектът ще бъде завършен, ние винаги вярваме в най-доброто… Но най-лошият сценарий предполага, че проектът никога няма да бъде завършен и разбира се тогава ще възникне въпросът дали можем да си върнем парите или не. Но в момента не очаквам този сценарий „, каза той.

В същото време Ширенбек припомни, че Uniper действа само като финансов инвеститор в проекта и е изпълнил текущите си финансови задължения през март тази година.

Тези средства са достатъчни за завършване на газопровода.

В края на декември Съединените щати наложиха санкции върху газопровода, което блокира работата на чуждестранните контрагенти на „Газпром“.

В началото на юли операторът на проекта „Северен поток 2“, Nord Stream 2 AG, получи разрешение да използва съдовете с позициониране на котва за полагане на останалите приблизително 120 километра тръби в датските води.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви в средата на юли, че Министерството на външните работи на САЩ предприема стъпки, които биха могли да доведат до това инвеститорите в проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ да бъдат санкционирани съгласно закона за 2017 г.

Освен „Газпром“, участници в проекта „Северен поток 2“ са европейските компании Uniper, Wintershall-Dea, Royal Dutch Shell, OMV и Engie.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"