fbpx

На 11 май Радев разпуска парламента, назначава нова ЦИК и служебен кабинет

Настоящият парламент ще бъде разпуснат на 11 май, а предсрочните парламентарни избори ще са на 11 юли. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, след като лидерът нса БСП Корнелия Нинова върна третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Радев уточни, че желанието му е новосформираната Централна избирателна комисия да влезе в длъжност едновременно с разпускането на парламента и насрочване дата за парламентарните избори.

Радев припомни, че днес започват консултациите с парламентарните партии за състав на 15-членната ЦИК, утре екипът му ще разгледа получените предложения, а в петък ще се срещне с кандидатите.

Вероятно на 11 май – вторник, държавният глава ще издаде указ за сформиране на ЦИК, а така също и за разпускане на 45-тия парламент и насрочване на избори. Също тогава президентът ще обяви и състава на служебното правителство. В тази връзка, Радев уведоми Корнелия Нинова, че има намерение да привлече за служебни министри уважавани експерти, които са независими от своите политически пристрастия и обединени от важната цел – провеждане на честни избори и управление на страната в трудни времена. Президентът изтъкна, че смята да привлече подобни експерти и от левицата, като уточни, че част от тях са се справили отлично със задълженията си и в предишния служебен кабинет, назначен от него.

От своя страна Нинова помоли държания глава предварително да уведоми БСП кои са тези хора, за да може Националният съвет на партията да се произнесе.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"