fbpx

На спешно заседание бюджетна комисия удължи 9-те процента ДДС за някои сектори

Веднага след сформирането си, в късния следобед, парламентарната комисия по бюджет и финанси се събра и прие ресторантьори и хотелиери да плащат 9% вместо нормалните 20 ДДС, като мярката ще е в сила до 31 декември 2022 г.

Предстои депутатите в пленарна зала да одобрят решението на комисията.

За следващата година това ще струва на бюджета 175.1 млн. лв., посочи дошлият да участва в заседанието вицепремиер и министър на финансите Асен Василев. Той уточни, че този минус е предвиден още при подготвянето на приходната част на бюджета.

Тази компенсация на засегнатите от COVID-19 сектори, беше в сила до 31 декември 2021 г.

В бюджетна комисия бяха внесени два почти идентични Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) – на Десислава Атанасова от ГЕРБ и Любомир Каримански от „Има такъв народ“, който днес бе избран за председател на комисията. Бе приет и в пленарна зала ще влезе проектът на Каримански.

От 9-процентния данък ще се възползват ресторантьорски и кетъринг услуги, доставка на приготвена или неприготвена храна, включително на доставката на храна за вкъщи. Ставката важи също за храните за бебета, бебешките пелени и хигиенните материали, както и нощувките в местата на настаняване.

9% ДДС ще ползват и доставките на книги и спортни стоки.

Румен Гечев от БСП обърна внимание на факта, че това редуциране на ДДС спомага и за изсветляване на сектора на ресторантьори и хотелиери.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"