fbpx

Всеки ваксиниран пенсионер с добавка към пенсията си

Всеки пенсионер у нас, който се ваксинира, или който вече има три дози, ще получи 75 лева еднократна добавка към пенсията си.

Тази програма на правителството обяви премиерът Кирил Петков, като част от започваща много агресивна кампания във връзка с ваксинирането, чиято основна цел е да обясни всички митове, които в момента се разпространяват у нас.

Позитивният икономически стимул предвижда еднократна добавка в размер на 75 лева за всеки пенсионер, който вече има приключен цикъл на ваксинация, плюс бустерна доза. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия. Парична добавка ще има и за всички пенсионери, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимулът ще бъде изплатен след поставянето и на третата, бустерна доза.

Има опасност България да се превърне в ковид гето, предвид високите нива на ваксинирани в Европа, което сериозно ща влоши положението на туристическия бранш, изтъкна още Петков.

Програмата с добавката към пенсиите започва от 1 януари и ще продължи до 30 юни, като надеждите на кабинета са постигането на 300 хиляди ваксинирани българи над 65-годишна възраст, което би облекчило много здравната ни система при една следваща ковид вълна.

Петков изрично подчерта, че тази програма ще върви успоредно с информационна кампания, която трябва да обясни, че ковид-ваксината е една от най-нискорисковите ваксини.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"