fbpx

НАП съобщи как ще събира невърнатите от партиите надвзети субсидии

От НАП разясниха как ще протече процесът по събиране на надвзетите от партиите държавни субсидии за периода 26 май 2016 година – 25 юни 2019 година.

Уточнява се, че въпросните средства представляват частни държавни вземания по силата на чл. 162, ал. 4 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и се събират от органите по приходите на Националната агенция за приходите /НАП/ по реда на Гражданския процесуален кодекс /ГПК/.

Процесът по събиране започва с изпращане на покана за доброволно изпълнение на задължението в определен срок.

При липса на плащане изпълнителният директор на НАП или оправомощено от него лице издава акт за установяване на частно държавно вземане, въз основа на който НАП депозира заявление до компетентния районен съд за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист.

При уважаване на заявлението, НАП подава молба до съдебен изпълнител за образуване на изпълнително дело. На основание чл. 414 от ГПК длъжникът има право да направи писмено възражение срещу заповедта. В тези случаи, НАП предявява иск за установяване на вземането.

Съгласно чл. 420, ал. 1 от ГПК направено възражение срещу заповедта за изпълнение не спира принудителното изпълнение, освен когато длъжникът представи надлежно обезпечение за кредитора по реда на чл. 180 и чл. 181 от Закона за задълженията и договорите.

Изтъква се, че по всяко време в хода на гореописания ред за събиране, длъжникът може да отправи искане за отсрочване или разсрочване на задължението. Искането следва да съдържа информация относно предлагания ред, начин и срокове за изплащане на задължението, както и гаранциите и/или обезпеченията, които длъжникът е в състояние да предостави. При постигане на съгласие относно параметрите на изплащане на дълга, се изготвя погасителен план. При надлежно и срочно изпълнение на погасителния план принудителното изпълнение от страна на НАП може да бъде спряно.

От НАП изтъкват, че тъй като срокът за възстановяване на надвзетата държавна субсидия съгласно е изтекъл на 31.01.2021 г., след тази дата, до окончателното погасяване на задължението, се начислява лихва за забава в размер на законната, съгласно разпоредбата на чл. 86 от Закона за задълженията и договорите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"