fbpx

Насочваме се към усвояване на геотермалната енергия

Министерството на енергетиката обявява покана за набиране на проектни предложения по процедурата „Използване на геотермална енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради държавна или общинска собственост“. Тя е финансирана по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Процедурата е на обща стойност 3.4 млн. евро и по нея могат да кандидатстват общински администрации и държавни институции. Всеки от проектите може да бъде финансиран със сума между 200 хил. и 400 хил. евро, като безвъзмездната помощ покрива изцяло стойността на проекта.

Срокът за кандидатстване по процедурата е 10 септември 2021 г., а пълните условия по нея могат да бъдат намерени в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН).

Припомняме, геотермалната енергия е екологично чиста и постоянна. Ресурсите й се простират от плиткия подпочвен слой до горещите води и горещите скали, намиращи се на няколко километра под земната повърхност и даже още по-дълбоко, до много високите температури на разтопените скали.

Редица страни от Централна и Източна Европа вече усилено работят по използване на геотермалните си ресурси. Експерти коментират, че скоростта, с която геотермалната енергия може да замести изкопаемите горива зависи от това, колко бързо технологията може да бъде тествана и внедрена. За целта те призовават за увеличаване на пилотните проекти през следващите години, така че от 2030 г. да могат да бъдат изградени мащабни централи, които след това да могат да се превърнат в заместител на въглищата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"