fbpx

Едва 12% от предприятията у нас използват системи, свързани с интернет

През 2020 г. почти една пета (18%) от предприятията в ЕС с повече от 10 заети използват устройства, свързани с интернет, или системи, които могат да бъдат наблюдавани или контролирани дистанционно чрез интернет. Големите предприятия използват тези устройства или системи в по-голяма степен (38%) в сравнение със средните предприятия (27%) и малките предприятия (16%).

Сред държавите-членки на ЕС, Чехия регистрира най-висок дял от предприятия (44%), които използват устройства или системи, свързани с интернет с дистанционно наблюдение или управление през интернет. Чехия е в компанията на Финландия (40%), Австрия ( 32%), Белгия (27%) и Малта (26%).

За съжаление България е в другия край на скалата, при държавите с по-малко от 15% предприятия, използващи системи и устройства, свързани с интернет – Унгария (14%), Португалия (13%), България (12%), Франция (10%) и Румъния (7%).

От Евростат уточняват, че не разполагат сд данни за Германия, Ирландия и Люксембург, но те едва ли ще повлияят особено на българската позиция в изследването.

Устройства или системи за оптимизиране на консумацията на енергия в помещенията на предприятието са най-популярни в големите предприятия: 21% от тях ги използват. Сред средните и малките предприятия най-често се използват устройства или системи за проследяване на движението на превозни средства или продукти или за предлагане на базирана поддръжка на превозни средства: 12% от средните предприятия и 6% от малките предприятия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"