fbpx

59 са общините у нас без интернет покритие

59 са общините у нас без каквото и да е интернeт покритие. Това е всяка пета община, коментира пред БНР Светослав Цеков, главен експерт от Министерство на земеделието.

Поводът е обявеният от Държавен фонд „Земеделие“ прием на проекти за изграждането на широколентов интернет по селата и малките населени места. За финансирането на проектите е отделен бюджет от 82 милиона лева. Това са средства от Програмата за развитие на селските райони и целта на проектите е да се постигне 100% покритие на страната с бърз интернет.

Условието е да се идентифицират т. нар. „бели зони“, в които съгласно изискванията на Европейската комисия не само, че не трябва да има интернет, а и в близките три години да не се предвижда изграждането от никой от операторите на такъв.

Установените 59 общини без покритие са разположени на територията на 23 области. От възможността за интернет ще могат да се възползват над 430 хиляди жители в тези райони, пояснява Цеков.

По думите му, малко вероятно е да останат общини без интернет, ако има проблем с проектите, защото се работи в тясна връзка с Държавната агенция за електронно управление, за да няма неуспешни проекти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"