fbpx

Недрата на Мароко могат да гарантират продоволствената сигурност на света

Мароканските земни недра са обект на огромни апетити. В тях се крие истинско съкровище: там са съсредоточени 70% от световните запаси на фосфати, които са необходими за производството на изкуствени торове, отбелязва capital.fr.

Може ли Мароко да бъде суперменът на световната продоволствена сигурност? Това е напълно възможно, като се имат предвид настоящите условия. Световните запаси от фосфат – минерал, който е от съществено значение за синтеза на ДНК, образуването на зъбите и костната система, както и за създаването на изкуствени торове, предизвикват безпокойство. Последните годишни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд, проведени в Маракеш от 9 до 15 октомври, подчертаха решаващото значение на снабдителната верига на фосфати за продоволствената сигурност.

Фосфатите, основен ресурс за производството на торове, не могат да бъдат синтезирани изкуствено и техният добив е ограничен. Чакиб Дженане от Световната банка подчертава, че „торовете участват в около 50% от световното производство на храни“. За да се поддържа производството на храни на адекватно ниво в съответствие с нарастването на населението в Африка, е наложително да се увеличи снабдяването с торове, независимо дали са органични или химически.

1000 долара за тон диамониев фосфат

Цената на хранителните торове наскоро скочи, достигайки през 2022 г. почти $1000 на тон за диамониев фосфат. Това увеличение се приписва на санкциите, наложени на Русия и Беларус в отговор на нахлуването в Украйна, както и на търговските ограничения, въведени от Китай като част от политиката му за „нулев Ковид“. Въпреки че цените отбелязаха известен спад през тази година, това не може да се обясни с възраждане на производството. Дженане припомня, че пазарът на минерали по своята същност е нестабилен, но неотдавнашната криза с цените на енергията оказа пряко въздействие върху цените на торовете. Земеделските стопани може да се изкушат да намалят употребата на торове поради високата им цена, но това би довело до намаляване на производството и на качеството на реколтата, като по този начин би увеличило цените на храните.

Мароко играе централна роля в този проблем, тъй като там се намира най-големият производител на торове в света, мароканската компания OCP. Според Илиас Ел Фали, оперативен директор на OCP, Африка държи ключа към гарантирането на световната продоволствена сигурност. В момента Африка използва едва една десета от световните торове, като средните земеделски добиви са една четвърт от средните за света. Освен това 60% от обработваемата земя в света се намира в Африка, което дава на континента значителен потенциал не само да осигури собствената си продоволствена сигурност, но и да изхрани останалия свят.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"