fbpx

Бизнесът готви остро възражение срещу „непазарното“ оздравяване на „ТЕЦ Марица Изток 2“

Бизнесът у нас подготвя остро възражение срещу идеите за финансово оздравяване на „ТЕЦ Марица Изток 2“.

Дали ще е със заповед на енергийния министър, или с решение на НС – според подготвяното от работодателите становище – това са практики от периода преди 1989 г., при отсъствие на пазарна логика, практики забавящи икономическия растеж на България.

Напълно реална е опасността „ТЕЦ Марица Изток 2“ да работи на непазарна цена, което ще струва на фонд „Сигурност на електроенергийната система“ над 150 млн лева годишно, което ще се плати от потребителите през фиксираната компонента от крайната цена на електроенергия, наречена „Задължение към обществото“. Това ще повиши допълнително цената на електроенергията.

Бизнесът подчертава, че не е против въпросния ТЕЦ, но трябва да се въведе т.н. капацитетен механизъм и да тръжна процедура за осигуряване на сигурността на електроенергийната система.

Всички ненотифицирани държавни помощи в енергетиката следва да бъдат прекратени, а получаващите такива помощи производители да участват в търг за капацитети. Тези, които предложат по-ниски цени за осигуряване на недостигащият капацитет ще получат одобрена от ЕК държавна помощ при съответните ангажименти.

Работодателите предупреждават, че икономическият растеж може да бъде „изяден“, спасявайки непазарно търговското дружество „ТЕЦ Марица Изток 2“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"