fbpx

САЩ обмислят нови санкции срещу „Северен поток 2“

северен поток 2

Нови санкции срещу газапровода „Северен поток 2“ обмислят Съединените щати. Това са съобщили дипломатически източници от Вашингтон пред немското издание „Ханделсблат“, цитирано от БНР.

Натискът ще се засили, ако Русия завърши изграждането на газопровода в Балтийско море.

Камарата на представителите и Сенатът са готови да приемат още един законопроект, който ще даде възможност на администрацията на президента Доналд Тръмп да наложи поредната серия от санкции срещу газопровода.

Проектът „Северен поток-2“ предвижда доставки на газ от Русия през Балтийско море до Германия, заобикаляйки Украйна. Тръбата минава през териториите на Финландия, Швеция и Дания. Против газопровода са Украйна, Полша, Латвия и Литва. Проектът се ползва с протекцията на Германия и Австрия.

Строителството беше спряно в Дания, след като през декември 2019 година швейцарската компания Allseas прекрати работата си по неговото изграждане на юг от Борнхолм (датски остров в Балтийско море).

Причината е предупреждение на Вашингтон, че може да се сблъска с „непреодолими правни и икономически санкции, които биха могли да застрашат съществуването й“.

Тогава Русия заяви, че решението на Allseas е взето под натиск от „незаконни американски санкции“. Оттеглянето на компанията от проекта няма да „възпрепятства“ намерението да се завърши газопровода, категорични бяха от Кремъл.

Президентът Владимир Путин пък прогнозира забавяне на строителството на „Северен поток 2“ с няколко месеца заради санкциите на САЩ.

Друг подизпълнител на проекта – германската енергоснабдителна компания Uniper, също изрази увереност, че газопроводът скоро ще бъде финализиран въпреки санкциите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"