fbpx

Не можем без въглищните централи, заяви Теменужка Петкова

Без въглищните централи нашата енергийна система не може да работи нормално – ние сме заявили пред Европейската комисия, че до 2030 година те са основна базова мощност на страната, каза енергийният министър Теменужка Петкова в парламента.

Тя обясни в отговор на въпроси на депутати, че правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори.

Народните представители задължиха правителството до края на февруари да предприеме мерки и за увеличаване на капитала на „Български енергиен холдинг“ с цел финансово оздравяване на „ТЕЦ Марица – Изток 2“ ЕАД и да гарантира работа на централата, независимо от становището на Европейската комисия.

Преходът от ползването на въглищни централи трябва да е плавен и да не нарушава нашата енергийна сигурност, категорична е Теменужка Петкова.

Тя обясни, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ е единствената, която има връзка с трите нива на напрежение в страната. Тези въглищни централи дават 40 процента от енергията в страната и 60 процента през зимата.

Петкова припомни зимата на 2016 година. Тогава температурите рязко падаха, това доведе до колапс на държавите около нас, всички те спряха износа на енергия. Тогава положението у нас беше спасено от въглищните централи и от АЕЦ „Козлодуй“.

Припомняме, в работния си план за 2020 година Европейската комисия на първо място постави дейностите по Зеления пакт, който трябва да потвърди целта за въглеродна неутралност до 2050 г. в законодателството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"