fbpx

Мерки срещу незаконния внос на боклук оповести Емил Димитров

Незаконните контейнери с отпадъци, които са иззети при проверки в Батак и Варна, ще бъдат върнати в Италия. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на депутатски въпрос в рамките на парламентарния контрол.

През миналата година РИОСВ са извършили общо 8868 проверки, за установените нарушения по сектор „отпадъци“ са издадени 224 наказателни постановления на стойност 822 900 лева.

Ще бъдат въведени банкови гаранции за всички площадки, на които се извършват дейности с отпадъци, съобщи още министърът.

Органите на ГД „Гранична полиция“ и на звената „Пътна полиция“ извършват физически контрол на всички пратки, които влизат през границите ни.

Разработени са инструкции за взаимодействие между Агенция „Митници“, МОСВ и МВР, ГД „Гранична полиция“, звената „Пътна полиция“ за повишаване на ефективността на контрола върху транграничния превоз на боклук.

Въвежда се уведомителен режим за превозите на отпадъците от така наречения зелен списък, най-малко три работни дни преди началото на всеки превоз или въвеждането на територията на страната, заяви още министърът.

Той съобщи, че се създава Оперативен център за контрол на транграничния превоз на отпадъците в МОСВ. В центъра се получава вече информация в реално време за всеки камион, преминаващ през границата на България. Информацията се разпределя към съответното РИОСВ, ще бъде изпращана и към МВР.

Ще бъдат извършени проверки на тези площадки, които миналата година са извършили повече от две системни или две големи нарушения, за да се пристъпи към закриването им.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"