fbpx

Има арестувани заради цианидите в реките Юговска и Чая

Замърсяването с цианиди в пъти над допустимото на реките Юговска и Чая доведоха до арести. Вече са задържани управителят на „Лъки инвест“ Любен Васев и отговорникът за хвостохранилището Румен Караисенов.

Има подозрения, че отравянето на водата е станало умишлено.

На мястото на екокатастрофата днес беше и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Прокуратурата в Асеновград започна разследване.

Последните проби показват превишени норми в един пункт при устието на река Юговска. По-рано при Асеновград нивата на замърсяване бяха 15 пъти над допустимото.

Експертите от Басейновата дирекция, екоинспекцията в Смолян и лабораториите към Агенция по околната среда и водите са правили огледите и са открили незаконно включена тръба към първи утайник на хвостохранилището. Замърсените води са преливали директно в реката.

„Това е грубо и недопустимо нарушение“, коментира  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян Екатерина Гаджева, цитирана от БНР.

Министър Емил Димитров увери, че няма опасност за питейната вода.

Уведомени са „Напоителни системи“ и ВиК да се затворят саваците, които отиват за напояване, да не се допускат животни да пият вода.

Според областния управител на Пловдив Дани Каназирева става въпрос за умишлено замърсяване и вероятно се цели някаква дестабилизация.

Фабриката в Лъки няма да работи докато нередностите не бъдат отстранени. Тепърва ще се уточнява каква ще е санкцията.

Максималната глоба е 10 000 лв. за скъсания преди десетина дни хвостопровод. Сега обача ставало дума за умишлени действия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"