fbpx

Мерки срещу фалшивите болнични обсъждат другата седмица

По време на заседание на Националния тристранен съвет през следващата седмица ще се обсъждат мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните.

Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, цитиран от БТА.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели са внесли допълнителен материал, с който отново на масата слагат важните за бизнеса решения.

Работодателите поддържат позицията, че държавата трябва да спази споразумението и да поеме обратно изплащането на втория и третия ден от болничния, а не както е сега от четвъртия ден.

Велев напомни, че това беше временна мярка, въведена преди няколко години, която все още не е отменена.

Работодателските организации настояват да бъдат отчетени и предложенията на Българския лекарски съюз, на Службите по трудова медицина, които биха довели до ограничаване на злоупотребите.

Сред мерките, подкрепяни от бизнеса, е електронизация на процеса – идеята е работодателите да научават в деня, в който се издава болничният лист, а не три дни по-късно.

Освен това, при установени нарушения трябва да има санкции и те да са както за този, който издава болничния, така и за този, който го подтиква към това нарушение, каза още Велев.

Той участва в среща, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България, на тема „Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"