fbpx

Централите на въглища с хоризонт до 2050 г., твърди Петкова

Въглищните централи няма как да излязат от употреба, защото са свързани с нашата енергийна сигурност. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

Тя допълни, че страната ни е уведомила Европейския съюз, че планираме централите ни да работят до 2030 година с хоризонт на действие до 2050 година.

Според Петкова трябва да се помисли какви мерки ще бъдат предприети към държавите извън ЕС, така че и те да се съобразяват също с новите екоизисквания.

Иначе ние ще намалим конкурентоспособността на нашата икономика в сравнение с тази на нашите съседи, допълни енергийният министър.

По думите й, ако изпълни изискванията на ЕС, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, което е близо 4000 мегавата от общо 6000.

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година, каза още Теменужка Петкова.

Според нея единственият вариант за компенсация е изграждането на “Балкански поток”, който ще бъде продължение на руско-турския проект “Турски поток” и през наша територия ще стигне до сръбската граница.

Продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ. Основание за разговорите с “Газпром” е решение на Европейската комисия, която разследва руската държавна компания за монопол, обясни енергийният министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"