fbpx

Правим ново ГКПП с Македония – между Струмяни и Берово

С Република Северна Македония ще изграждаме ГКПП „Клепало“ – между Струмяни  и Берово. Проектът включва строителство на нов 9-километров пътен участък от Струмяни до границата, а от македонска страна – рехабилитация на изградения граничен контролно-пропускателен пункт и довеждащия път от Берово.

Това е един от шестте стратегически проекта за развитие на граничните региони през новия програмен период, които предлага България пред ЕК.

Предложенията са направени по време на среща на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова с Лена Андерсън-Пенч, шеф на дирекция в Главна дирекция  „Регионална и селищна политика“ на ЕК.

Със Сърбия се предлага съвместен проект, насочен към подготовка на населението на двете страни за адекватна реакция при аварии и кризи. Предвижда се доставка на иновативна техника за действия при бедствия.

Стратегическият проект с Турция предвижда укрепване на капацитета и оперативно-издирвателни дейности на полицейските управления в граничния район за борба с нелегални мигранти.

Предложението по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния включва прединвестиционно проучване на възможностите за подобряване на транспортната свързаност между двете държави по различни направления и видове транспорт, в т.ч. изграждане, рехабилитация, разширяване на нови или съществуващи мостови съоръжения и речни пристанища в общия българо-румънски участък на река Дунав. Ще бъде изграден и велосипеден маршрут по поречието на реката.

По програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция средства ще бъдат насочени за модернизиране на железопътната инфраструктура.

Предвижда се около 30% от ресурса на програмите, които се финансират с европейски средства, да бъдат насочени към общи приоритети със съседните ни страни,  които да повишават икономическото състояние на крайграничите райони и да създават поминък.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"