fbpx

Над 10% увеличение на стокообмена с Турция

Стокообменът с Турция в  периода януари – септември 2019 г. се е увеличил с 10.7% и достига 3 017 млн. евро.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу.

Според премиера настоящата му среща с Чавушоглу, предхождана от разговора им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на „Турски поток“ в Истанбул, са добра възможност да бъде затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни.

„Високо ценим ангажимента на Турция в прилагането на Съвместната декларация между ЕС и Турция за миграцията от 2016 г., както и отличното двустранно сътрудничество в тази област, което осигури нулев натиск върху общата ни граница“, заяви министър-председателят Борисов. Той отбеляза сериозната тежест, която Турция носи, предоставяйки убежище на голям брой сирийски бежанци на своя територия.

Борисов подчерта сътрудничеството между България и Турция за развитието на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще допринесе за диверсификацията на газовите доставки.

 Турция е една от държавите, през които преминава „Южният газов коридор“, а България е неразделна част от развитието на този коридор с проекта си за интерконектор с Гърция. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"