fbpx

Новините от Русия вдигнаха петрола с над 2%

Петролът скочи с повече от 2%, след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация, което ескалира войната в Украйна и повиши опасенията относно доставките на петрол и газ.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с $2,28, или с 2,5%, до $92,90 за барел, след спад с $1,38 предишния ден, съобщава Ройтерс.

Американският суров петрол West Texas Intermediate е 86,16 долара за барел, което е увеличение с 2,22 долара, или 2,6%.

Путин обяви, че е подписал указ за частична мобилизация, започваща в сряда, заявявайки, че защитава руските територии и че Западът иска да унищожи страната. Това съвпадна с вчерашния призив към Русия на ръководителите на Луганска и Донецка област, с който те иска москва да ги защити и да организира спешни референдуми за присъединяване към Русия.

Ескалацията ще доведе до повишена несигурност по отношение на руските енергийни доставки, казва Уорън Патерсън, ръководител на изследването на суровините в ING.

Ходът вероятно може да доведе до призиви за по-агресивни действия срещу Русия по отношение на санкции от Запада“, изтъква той.

Агенцията припомня, че петролът скочи и достигна многогодишен връх през март след избухването на войната в Украйна. В същото време се очаква санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса по море на руски суров петрол, да влязат в сила на 5 декември.

Междувременно Съединените щати заявиха, че не очакват пробив в съживяването на ядрената сделка с Иран от 2015 г. на Общото събрание на ООН тази седмица, намалявайки перспективите за връщане на иранскиия петрол на международния пазар.

Групата производители ОПЕК изостават с рекордните 3,58 милиона барела на ден от целите си за производство, или около 3,5% от глобалното търсене. Недостигът подчертава основното ограничено предлагане на пазара.

Инвеститорите тази седмица се подготвят за ново агресивно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, което според тях може да доведе до рецесия и спад в търсенето на горива. Очаква се Фед да повиши лихвите със 75 базисни пункта за трети пореден път по-късно днес в стремежа си да овладее инфлацията.

Междувременно запасите от суров петрол и горива в САЩ са се повишили с около 1 милион барела за миналата седмица, сочат пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник. Според проучване на Ройтерс запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили миналата седмица с около 2,2 милиона барела.

В същото време ръководителят на саудитския държавен петролен гигант Aramco предупреди, че свободният капацитет за производство на петрол в света може бързо да бъде изразходван, когато глобалната икономика се възстанови. По думите му, енергийната криза е предизвикана най-вече от силно намалените инвестиции в сектора.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"