fbpx

НПО алармират властите в ЕС за спекула в търговията със зърнени храни

От началото на войната в Украйна цените на зърнените култури непрекъснато растат – +20,5% за три месеца. Очертава се тежка продоволствена криза, най-вече в Африка и Средния изток.

Много неправителствени организации се притесняват относно реакциите на властите в рамките на Европейския съюз. Те са насочени към интензифицирането на призводството въпреки отрицателния ефект, който това има върху околната среда и въпреки съществуващите правила. Тези реакции се определят като контрапродуктивни в доклад на Грийнпийс, публикуван на 31 май и цитиранот RFI*.

Спадът на производството на зърно в Украйна и трудностите пред износа му често се сочат като основни виновници за очертаващата се продоволствена криза. Но според Валантен Брошар от Грийнпийс, това не са основните причини: „Сегашният ръст на цените не е свързан с проблеми на производството или наличностите на международните пазари, а с безпрецедентното презадоволяване на тези пазари. През последния месец, 72% от купувачите на Парижката зърнена борса са спекуланти. Това са фирми, инвестиционни фондове, финансисти. Дистрибуторите и търговците практически отсъстват“.

„Да се увеличава производството“

Първият политически отговор, който беше даден, беше да се увеличава производството“, според Каролин Фаралдо от Фондацията за човека и природата, която припомня, че въпреки конфликта, няма дефицит на зърнени храни. ЕС разреши отново засяването на угарите, които имат съществено значение за запазването на биоразнообразието. „Виждаме, че се забравят екологичните цели под претекст войната в Украйна“, продължава Каролин Фаралдо.

Неправителствените организации пледират за по-добра регулация на пазара на хранителни продукти и призовават да не се изоставят целите на европейската политика, наречена „от фермата към лъжицата“, която предвижда развитието на селското стопанство да става по един дългосрочен модел.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"