fbpx

Сувлакито в Гърция поскъпна с 30%

Докато гръцките ресторантьори се подготвят за летния сезон, те държат под око потенциално вредното въздействие на инфлацията – добре илюстрирано от растящата цена на едно от ястията, запазена гръцка марка и любимо както сред местните жители, така и сред туристите, пише Ройтерс.

Средните цени на сувлаки се повишиха много по-бързо от водещите показатели за инфлация, които са около 28-годишен връх от 10%.

Класическото ястие от месо на скара, увито в плосък хляб със салата и чесново кисело мляко, сега струва средно 3,30 евро в района около Атина, което е с 30% повече от миналото лято.

Цената на основните му съставки – месо, зеленчуци и слънчогледово олио – рязко се покачват заедно с цените на енергията, тъй като войната и пандемията нарушават веригите за доставки, скокът разкрива някои от основните видове натиск, пред които е изправена световната икономика на местно ниво.

Войната в Украйна ни засегна много“, казва 79-годишният Танасис Голас, собственик на един от най-старите магазини за кебап в квартал Монастираки в сянката на Акропола, докато нарязва парчета свинско за своята предимно чуждестранна клиентела.

Гръцките клиенти са намалели значително

Дълго време разглеждано като евтино лакомство, достъпно за почти всеки, сувлакито все повече се превръща в вид артикул, за който хората с ограничен бюджет мислят два пъти преди да купят.

От браншовия съюз, представляващ гриловете и ресторантите в Атина казват, че цените на свинското месо са се повишили с 30% през последните 12 месеца, слънчогледовото олио, обикновено се внася от Украйна – със 125%, а сметките за ток са над 100%.

Надявам се, че войната ще приключи скоро“, казва Спирос Байрахтарис, чието семейство притежава ресторант близо до Акропола повече от 140 години и който след удвояване на сметката за ток се бори да поддържа сувлакито си под 3 евро на порция.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"