fbpx

Общ спад на промишлеността с близо 4%

индустрия, промишлен сектор

Промишленото производство регистриран спад от 3.9% през октомври 2020 година спрямо съответния месец на 2019-та, сочат данните на НСИ.

Отчетеният спад в добивната промишленост е 12.7%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – 5.4%, и в преработващата промишленост – с 2.9%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо
съответния месец на предходната година

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия – с 36.1%, производството, некласифицирано другаде – с 31.2%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 21.5%, производството на основни метали – с 12.8%.

Най-голямо увеличение спрямо октомври 2019 година е отчетено при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета и производството на превозни средства без автомобили – по 21.3%, производството на електрически съоръжения – с 15.8%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 11.7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 11.5%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец

Повишение на промишленото производство има спрямо предходния месец септември и то е 0.2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 15.1%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 14.2%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 9.3%, производството на лекарствени вещества и продукти – със 7.1%.

Съществено намаление е регистрирано при: производството, некласифицирано другаде – с 6.7%, производството на основни метали – с 2.9%, производството на тютюневи изделия – с 2.4%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"