fbpx

Очакват петролът скоро да стигне $100 за барел

Цените на петрола се стабилизират, след като достигнаха най-високото си ниво от повече от седем години поради опасения, че евентуална инвазия в Украйна от Русия може да предизвика санкции на САЩ и Европа, които ще нарушат износа на един от най-големите производители на петрол в света, съобщава Ройтерс.

Суровият петрол Brent – референтен за Европа и влияещ на цените и у нас – поевтинява с 12 цента, или 0,1%, до $94,32 за барел към, след като по-рано достигна пик от $96,16, най-високото ниво от октомври 2014 г.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повиши с 1 цент, или по-малко от 0,1%, до 93,11 долара за барел, като се движи близо до най-високото ниво на сесията от септември 2014 – 94,94 долара.

Коментарите на САЩ, че Русия може да нахлуе в Украйна по всяко време и може да създаде изненадващ претекст за атака разтърсиха световните финансови пазари.

Ако това се случи, петролът Brent няма да има проблеми да достигне над нивото от 100 долара, коментира анализаторът на OANDA Едуард Моя, цитиран от агенцията.

По думите му цените на петрола ще останат изключително нестабилни и чувствителни към развитието на ситуацията в Украйна.

Напрежението идва в момент, когато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници от ОПЕК+, се борят да увеличат производството.

Анализатори на JP Morgan отбелязват признаците на напрежение в цялата група: седем членове на ОПЕК-10 не успяха да изпълнят увеличението на квотите през месеца, като най-големият недостиг е показан от Ирак.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"