fbpx

Пет страни от ЕС в топ 10 на държавите в света с най-голям мобилен трафик на данни

Изданието Visual Capitalist обобщава данните за 10-те страни в света с най-голямо използване на мобилни данни, позовавайки се на информация от доклад на Световната банка за цифровия напредък и тенденции.

Предвижда се до 2027 година глобалният мобилен трафик на данни на смартфон да достигне 42 гигабайта на месец – удивително 16-кратно увеличение в сравнение с 2017 г. Този скок съвпада с нарастващия брой потребители на интернет по света, особено сред страните със среден доход. Например между 2018 г. и 2022 г. Индия отбелязва 170% увеличение само на интернет потребителите.

Островната нация Кюрасао е на първо място със 131,3 гигабайта месечно използване на мобилни данни на глава от населението. С население от едва 193 000 души, Кюрасао надминава всички други страни, вероятно поради комбинация от фактори. Това включва приток от над един милион туристи през 2022 г., конкурентни планове за мобилни данни и слабо навлизане на фиксирани телекомуникационни системи и широколентов интернет.

Например през 2021 г. само 28 от 100 души са използвали фиксирани мрежи, докато 88 от 100 души са използвали клетъчно-мобилни услуги. Освен това страната може да се похвали с една от най-бързите и надеждни интернет връзки в Карибите, благодарение на концентрацията на центрове за данни и оптична кабелна инфраструктура.

Visual Capitalist

На второ място е Кувейт. През последните години телекомуникационната индустрия на страната значително се е подобрила, като 5G мрежите достигат приблизително 97% от населението. Освен това правителството на Кувейт инвестира сериозно в мобилни платформи, които позволяват на хората да уреждат пътни глоби или да насрочват съдебни дати чрез мобилни приложения.

Подобно на Кувейт, близкоизточните нации Саудитска Арабия и Бахрейн се класират високо в този списък.

Най-добрите европейски страни

Като страна, известна с напредналата си телекомуникационна инфраструктура, Финландия е лидер в Европа по използване на мобилни данни. Всъщност страната стартира първата тестова 6G мрежа в световен мащаб. Предвид ролята й на лидер в комуникационните мрежи и цифровите технологии, много компании използват Финландия, за да тестват нови продукти и услуги, преди да стартират в световен мащаб.

Към Финландия от Европа в този списък се присъединяват Латвия, Естония, Австрия и Литва.

За разлика от това, САЩ се нареждат на #34 място по месечно потребление на мобилни данни с 13,4 гигабайта на глава от населението. Част от причината за ниската употреба може да е, че цената на мобилните данни в Америка е сред най-високите в света. Средната цена на един гигабайт данни в Америка е 6,00 долара през 2023 г., рязък контраст от 0,20 долара във Франция или 3,48 долара в Япония.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"