fbpx

Петков не изключва преговори с „Газпром“, но от нови позиции

Премиерът Кирил Петков вкара нов смисъл в думите на вицето си и финансов министър Асен Василев, който преди ден заяви, че няма да преговаряме с „Газпром“ и в края на тази година, когато изтече договорът ни, се отказваме от руския газ.

Премиерът, който е в Гърция за обход на трасето на газовия интерконектор, посочи, че макар за момента да не могат да се водят преговори, ако се отвори в бъдеще такава възможност, ние ще преговаряме с „Газпром“ за включване на руски газ в микса ни.

Петков обаче подчерта, че от една страна трябва да сме готови за всякакви сценарии, включително и да нямаме доставки от „Газпром“, но от друга е много важно от каква позиция започват преговорите, в които имаме и други опции освен руския газ. Премиерът посочи, че когато стане готова газовата връзка с Гърция ние можем да кажем на Москва, примерно, че тяхната цена не ни устройва, защото имаме алтернатива. Той попита къде са били 12 години някои политически партии, които не са направили нищо това да се случи. Политическата реторика може да тече от сутрин до вечер, но реално е колко тръби имаме и колко места за диверсификация, как може да натиснем при преговори цената надолу.

Кирил Петков уточни, че при отсъствието на руски газ имаме три варианта – гръцката газова връзка, която може да докара 3 млрд. куб. метра, колкото е и годишната консумация на България, връзката през Неа Месемврия и връзката през Турция.

По отношение на ннтерконектора Петков информира, че всички тръби са положени, остава прокарването на кабелите за управление. Той е уверен, че съоръжението ще е готово в края на юни и най-късно през септември ще започне търговската му експлоатация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"