fbpx

Петролът плавно поевтинява след „отпушването“ на Червено море

Цените на петрола паднаха с около 1% в четвъртък, тъй като намаляват опасенията за прекъсване на корабоплаването по маршрута в Червено море, въпреки че напрежението в Близкия изток продължава да тлее, съобщава Ройтерс.

Февруарските фючърси на петрола Brent през първия месец паднаха с 90 цента, около 1,1%, до 78,75 долара за барел, в слаба търговия преди предстоящото им изтичане, докато по-активният мартенски договор падна с 69 цента, около 0,9%, до 78,85 долара за барел.

Фючърсите на американския суров петрол WTI се търгуваха с 80 цента, или около 1,1% по-ниско, до 73,31 долара за барел.

Припомня се, че през вчерашния ден цените на петрола паднаха с почти 2%, след като големите корабни компании започнаха да се връщат към Червено море. Датската Maersk отсега нататък ще насочва почти всички контейнеровози, плаващи между Азия и Европа през Суецкия канал, като отклонява съвсем малка част около Африка.

Големите корабни компании, включително контейнерните гиганти Maersk и Hapag-Lloyd, спряха да използват маршрутите в Червено море и Суецкия канал по-рано този месец, след като йеменската въоръжена групировка хути започна да атакува кораби, прекъсвайки световната търговия.

Въпреки това водената от САЩ коалиция за потушаване на напрежението в Червено море досега не е постигнала координирани действия, както се очакваше, изтъква Ройтерс.

Данните от правителството на САЩ за запасите от гориво се очакват по-късно днес, с един ден закъснение поради коледните празници.

Данните от индустриалната група на Американския петролен институт показват, че запасите от суров петрол са се повишили с 1,84 милиона барела през миналата седмица, което опровергава редица прогнози за спад.

Междувременно нарастващата перспектива за намаляване на лихвените проценти в Европа и САЩ през 2024 г. е положителна от гледна точка на търсенето на петрол.

Пазарът вероятно ще се опита отново да се повиши… може би в началото на новата година, също поради очакванията за възстановяване на търсенето на горива благодарение на облекчаването на паричната политика в Съединените щати и по-високото търсене на керосин през зимата в северното полукълбо“, казва, цитиран от Ройтерс, президентът на NS Trading, подразделение на Nissan Securities, Хироюки Кикукава.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"