fbpx

Петролът поевтиня в очакване Саудитска Арабия да увеличи добива

петрол цени нефт

Цените на петрола паднаха в четвъртък, след някои спекулации, че Саудитска Арабия може да увеличи производството на петрол в отговор на настояването на Съединените щати, съобщава Ройтерс.

Петролът Brent поевтиня с 2,07 долара, или 1,8%, до 114,22 долара за барел в 06:49 GMT, след като се повиши с 0,6% в сряда.

Припомня се, че цените се повишаваха в продължение на няколко седмици, тъй като руският износ беше притиснат от санкциите на ЕС и САЩ срещу Москва.

Докато постепенното излизане на Китай от строгите блокади заради COVID-19 помогна за поддържане на цените, спекулациите, че Саудитска Арабия може да увеличи производството, тежат на пазара, коментира Цуйоши Уено, старши икономист в NLI Research Institute, цитиран от агенцията.

Саудитска Арабия е готова да увеличи производството си на петрол, ако добивът на Русия падне значително поради наложените й западни санкции, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници. Увеличението на производството, планирано за септември, ще бъде пренесено до юли и август, пише още вестникът.

Все пак други очакват ОПЕК+ да запази производствената си политика непроменена. Източници от ОПЕК+ са заявили, че организацията е готова да се придържа към скромното си месечно увеличение на добива на петрол, въпреки че вижда по-затегнати световни пазари.

Не очакваме изненада от ОПЕК+, тъй като е малко вероятно групата да промени политиката си, когато руският външен министър Сергей Лавров посети Саудитска Арабия“, изтъква Казухико Сайто, главен анализатор в Fujitomi Securities Co Ltd.

Сайто прогнозира, че пазарът ще си възвърне позициите след срещата поради продължаващото ограничение на глобалното предлагане и силното търсене на гориво в Съединените щати и Европа.

Wall Street Journal съобщава, цитиран от Ройтерс, че някои членове на ОПЕК обмислят да спрат Русия от договорения план за производство, за да позволят на други производители да изпомпват значително повече суров петрол, което се иска от Съединените щати и европейските нации.

Припомня се също така, че техническият комитет на ОПЕК+ намали прогнозата си за излишъка на петролния пазар през 2022 г. с около 500 000 барела на ден до 1,4 милиона барела дневно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"