fbpx

Петролът поскъпна в очакване Русия да намали добива

Цените на петрола се покачиха с 2 долара за барел, след като Москва заяви, че може да намали добива на суров петрол в отговор на тавана на цените на Г-7 за руския износ, съобщава Ройтерс.

Суровият петрол Brent се повиши с $2,02, или 2,5%, до $83 за барел в, докато американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) стигна до $79,72 за барел, което е повишение с $2,23 или 2,9%.

Русия може да намали добива на петрол с 5%-7% в началото на 2023 г., отговаряйки на ограниченията на цените, заяви вицепремиерът Александър Новак, цитиран от агенция РИА и Ройтерс.

Износът на руски балтийски петрол може да падне с 20% през декември спрямо предходния месец, след като Европейският съюз и държавите от Г-7 наложиха санкции и таван на цените на руския суров петрол от 5 декември, смятат търговци, както и изчисления на Ройтерс.

В същото време се отбелязва и масивната зимна буря, която обхваща широка част от Съединените щати, налагайки хиляди отменени полети и обърквайки плановете на пътниците по време на очакванията празничният сезон да бъде натоварен.

Цените на суровия петрол са по-високи, тъй като търговците на енергия се фокусират върху отговора на Москва на тавана на цените, поставен на руския петрол, а не толкова върху хилядите отменени полети, които ще попречат на ваканционните пътувания“, изтъква анализаторът на OANDA Едуард Моя.

В четвъртък референтните цени на петрола паднаха, тъй като полетите бяха отменени. Бурята може също така да провали плановете на шофьорите да пътуват по време на Коледа и Нова година, но търсенето на нафта за отопление може да нарасне поради екстремното време.

Тъй като запасите от суров петрол в САЩ намаляват, а зимните бури връхлитат страната, ниските температури се очаква да се разпрострат на юг до Тексас, Флорида и източните щати. Търсенето на петрол ще скочи“, прогнозира Леон Ли, анализатор в CMC Markets.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"