fbpx

Русия готова да намалява добива, но няма да продава петрол на занижени цени

Руският министър на финансите Антон Силуанов не изключи, че Русия ще трябва да ограничи производството на петрол, но няма да доставя петрол на цени, определени от Запада.

Какво казва Руската федерация? Ние няма да доставяме петрол по договори, които ще посочват ценови ограничения, предлагани от западните страни. Това е изключено. Президентът на Руската федерация говори за това, че Русия няма да доставя петрол по споразумения, които ще посочват тавани“, заявява Силуанов, цитиран от ТАСС.

Как ще се отрази това на икономиката, бюджета на страната и обема на производството? Да, може да се наложи някъде да ограничим производството. Но сега виждаме, че нашите компании, нашите петролни компании пренасочват своите линии за доставки от запад на изток, на юг, към други страни.Търсим нови потребители на петрол и тъй като търсенето на петрол, според прогнозите на агенциите, ще расте, тази ситуация до голяма степен ще зависи от динамиката на световната икономика.Следователно търсенето за петрола ще се увеличи. Ще търсим други пазари, друга логистика. Може би ще бъде по-скъпо„, добавя руският финансов министър.

На 5 декември влезе в сила ембарго върху доставките на руски петрол по море за Европейския съюз. Страните от ЕС също се споразумяха за регулируем таван на цените за руския петрол, доставян по море от 60 долара за барел. Подобно решение взеха страните от Г-7 и Австралия. Западните страни наложиха забрана на своите компании да предоставят транспортни, финансови и застрахователни услуги за танкери, превозващи петрол от Русия на цена над договореното ниво.

Руската федерация подготвя указ в отговор на тези мерки. По-рано вицепремиерът Александър Новак заяви, че Русия планира да създаде и стартира механизъм до края на годината, който ще забрани на руските компании да търгуват петрол със страни в рамките на тавана на цените.

Освен това, припомня агенцията, на 22 декември Европейският съюз официално одобри динамичен таван на цените на газа на ниво от 180 евро за мегаватчас (приблизително 1,85 хил. евро за 1 хил. куб. м), ограничението ще се прилага от 15 февруари 2023 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"