fbpx

Отчитат ключовата роля на Азербайджан в прехода на Европа към чиста енергия

Азербайджан ще играе ключова роля в прехода на Европа към чиста енергия, коментира пред Trend.az Алън Мъстард, съосновател и съпредседател на енергийния стартъп Trans-Caspian Resources и бивш посланик на САЩ в Туркменистан.

Азербайджан е надарен с богат потенциал за производство на слънчева и вятърна енергия, а също така има известен хидроелектрически и геотермален потенциал“, изтъква той и припомня споразумението между правителствата на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за стратегическо партньорство в областта на развитието и преноса на зелена енергия, което вероятно ще играе решаваща роля в осигуряването на електроенергия за Европа.

По думите му доставката на електроенергия е икономически конкурентна на тръбопроводния природен газ, тъй като транспортът е около 10 на сто от цената на доставката и е дори по-конкурентоспособен в сравнение с транспорта на втечнен природен газ.

Според бившия посланик, като се има предвид спешната нужда ЕС да замести 155 милиарда кубически метра руски природен газ годишно, както и 40 процента от потреблението на петрол, което през последните години е в Русия, е ясно, че е в интерес на повече европейски държави да си сътрудничат в развитието на зелената енергия.

Преходът към възобновяема енергия от изкопаеми горива ще отнеме десетилетия и ще включва всички страни. Следователно споразуменията за сътрудничество в зелена енергия са от голямо значение. Необходимите инвестиции са огромни и постигането на икономии от мащаба в инфраструктурата ще бъде от решаващо значение за намаляване на разходите“, отбелязва още Мъстард.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"