fbpx

Екип от МОСВ следи състоянието на въздуха край Калотина

Мобилен екип на Изпълнителната агенция по околна среда ще следи на място за качеството на въздуха в района на Калотина, след като товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в района на Източна Сърбия.

Припомняме, районът на Пирот в Сърбия е в извънредно положение, а петдесет и един души са хоспитализирани със симптоми на отравяне с амоняк, двама – с тежки, след като влак дерайлира и една от цистерните падна в река Нишава в района на града

Експертите на МОСВ ще следят показателите чрез мобилна автоматична станция за извършване на замервания на качеството на атмосферния въздух. Станцията ще бъде поставена днес в близост до граничния пункт и ще остане там в следващите дни.

Българските контролни органи по околна среда са в комуникация със сръбските си колеги.

Информацията от страна на сръбския орган по околна среда е, че не са отчетени превишения на нормите за качество на атмосферния въздух. От сръбска страна ще информират българските органи ако бъде отчетена промяна в ситуацията.

Данните от замерванията ще бъдат оповестени допълнително, съобщава екоминистерството.

Уточнява се, че инцидентът се е случил по посока течението на намиращата се наблизо река Нишава, която извира под връх Ком в Берковската планина. Предвид посоката на течение на реката, не би могло да се очаква замърсяване на водите й на българска територия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"