fbpx

Русия е готова да пусне газ към Европа по „Ямал-Европа“

Москва е готова да възобнови доставките на газ за Европа чрез газопровода Ямал-Европа, е заявил руският вицепремиер Александър Новак пред ТАСС, цитирана от Ройтерс.

Европейският пазар остава актуален, тъй като недостигът на газ продължава и ние имаме всички възможности да възобновим доставките„, изтъква Новак.

Той дава пример с газопровода Ямал-Европа, който, по думите му, беше спрян по политически причини и остава неизползван.

Газопроводът Ямал-Европа обикновено е насочен в западно направление, но от декември 2021 е обърнат, тъй като Полша се отказа да купува от Русия, замествайки това с газ от Германия. През май Варшава прекрати споразумението си с Русия, след като по-рано отхвърли искането на Москва да плаща в рубли.

Руският доставчик Газпром отговори, като преустанови доставките и също така заяви, че вече няма да може да изнася газ през Полша, след като Москва наложи санкции срещу фирмата, която притежава полския участък от газопровода Ямал-Европа.

Новак припомня също така, че Москва обсъжда допълнителни доставки на газ през Турция след създаването на хъб там.

Вицепремиерът съобщава още, че очакванията са доставките на руски втечнен газ за Европа през настоящата 2022 година да достигнат 21 милиарда кубически метра. „Тази година успяхме значително да увеличим доставките на LNG за Европа. За 11-те месеца на 2022 г. те се увеличиха до 19,4 млрд. м3, до края на годината се очакват 21 млрд. м3“, заявява Новак.

В обширното интервю за ТАСС Александър Новак посочва още, че Русия се е договорила с Азербайджан да увеличи доставките на газ за вътрешното си потребление. „В бъдеще, когато увеличат производството на газ, ще можем да обсъждаме суапове“, уточнява той.

Новак отбелязва още, че в дългосрочен план Русия може да изпраща своя природен газ до пазарите на Афганистан и Пакистан – или използвайки инфраструктурата на Централна Азия, или чрез суап от територията на Иран.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"