fbpx

Петролът продължава да поскъпва

Петролът продължава да поскъпва, като в началото на днешната търговия фючърсите на петрола Брент с доставка през март се повишиха с над 0,5% до 86,71 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от октомври 2018 г.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI поскъпвата до 84,78 долара за барел – най-високо ценово ниво от 10-и октомври 2021 г.

Новият ръст на цената на петрола се дължи на инвеститорските очаквания, че глобалното предлагане ще остане ограничено на фона на ограничена продукция от големите производители, въпреки новия вариант на Ковид-19 Омикрон.

През миналата седмица петролът Брент поскъпна с над 5%, а американският лек суров петрол – с над 6 на сто.

Междувременно министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че се чувства „комфортно“ с цените на петрола, след като Съединените щати освободиха част от стратегическите си резерви на суров петрол, съобщава БНР.

„Винаги се чувствам комфортно“, каза принц Абдулазиз бин Салман пред журналисти в Дубай по време на откриването на Седмицата за устойчиво развитие на Expo 2020 в Абу Даби, като добави, че правителството на САЩ има право да освободи суров петрол от своите стратегически резерви.

Стана ясно и че Русия вдига експортното мито върху петрола марка Urals – от 1 февруари митото ще се увеличи с 1 долар до 47,7 долара за тон.

Средната цена на Urals за периода от 15 декември 2021 г. до 14 януари 2022 г. е $77,16 за барел (563,3 долара за тон) при $75,75 за барел месец по-рано.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"