fbpx

Петролът стабилизира цената си след шеметния спад през седмицата

Цените на петрола се стабилизираха в петък, тъй като срещата между Саудитска Арабия и Русия успокои пазарите и след като мерките за подкрепа стабилизираха банковата криза, която тези дни насочи цените на петрола към най-големия им седмичен спад от декември, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с $1,09, или 1,46%, до $75,79 за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate се повиши с 1,20 долара, или 1,76%, до 69,55 долара. И двете позиции достигнаха над едногодишни тази седмица и са на път за най-големите си седмични спадове от декември с около 9%.

Петролът и други глобални активи бяха под натиск тази седмица от колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank и проблемите в Credit Suisse и First Republic Bank, припомня Ройтерс. Но цените се възстановиха до известна степен в петък след мерките за подкрепа от страна на Европейската централна банка и кредиторите на САЩ.

Междувременно доларът се държи под натиск от очакванията за по-малко агресивно увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв следващата седмица. По-слабият долар прави петрола по-евтин за притежателите на други валути и обикновено поддържа цените на петрола.

Условията за волатилна търговия остават непроменени. Въртележката на цените на петрола спира за кратко, но в никакъв случай не е приключила“, коментира Стивън Бренък от петролния брокер PVM.

Допълнителна подкрепа дойде от членовете на ОПЕК+, които отдадоха слабостта на цените тази седмица на финансови двигатели, а не на дисбаланс в търсенето и предлагането, като добавиха, че очакват пазарът да се стабилизира. Среща между производителите на петрол Саудитска Арабия и Русия в четвъртък също успокои страховете.

Междувременно спадът на WTI тази седмица до по-малко от 70 долара за барел за първи път от декември 2021 г. може да накара правителството на САЩ да започне да презарежда стратегическия си петролен резерв, повишавайки търсенето, изтъква още агенцията.

Очакванията на анализаторите за възстановяване на търсенето в Китай също подкрепиха възстановяването на цената, като износът на суров петрол от САЩ за Китай през март се насочи към най-високото си ниво от близо две години и половина. „Това оставя достатъчна (предвидима) подкрепа за цената на петрола, като ОПЕК+ трябва да свика извънредна среща“, отбелязват от Commerzbank. Очаква се панелът за наблюдение на ОПЕК+ да се срещне на 3 април.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"