fbpx

Почти половината от внесения в Европа пчелен мед не е истински

Европейският съюз задоволява 40% от нуждите си от пчелен мед чрез внос. Количествата, които будят подозрение, идват главно от Турция и Китай

Отсега нататък ще трябва два пъти да премислите преди да си купите мед. Според проучване на европейските власти, има основателни подозрения, че половината от меда, внесен в ЕС, е подправен, по-специално чрез добавяне на захарни сиропи, като те се отнасят преди всичко до този от Китай и Турция, посочва статия на Capital.fr.

ЕС внася около 40% от необходимите си количества. Проучването на изследователската служба на Европейската комисия и на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) показва, че от 320 проби, проверени в шестнадесет държави-членки, за 46% има сериозни подозрения, че се наблюдават отклонения от нормите на ЕС. Това е много повече от 14-те% отбелязани по време на последното проучване през 2015-1017 година.

По-подробно, 74% от 89 проби с произход от Китай са обявени за подозрителени, както и почти всички проби, внесени от Турция (14 от 15). Всичките 10 проби, изследвани във Великобритания, се считат за несъответстващи, „вероятно защото са смесени там с мед, произведен в други страни преди реекспорт“. Посочват се също така украински, мексикански и бразилски мед.

Основната измамна техника е добавяне на захарни сиропи (от ориз, пшеница или цвекло) с цел понижаване на цената. Но докладът също така споменава използването на добавки и оцветители или фалшифициране на информацията за проследяване на призхода. „Натуралният мед съдържа захари и според законодателството на ЕС трябва да остане чист. В него не може да има вода или евтини захарни сиропи, изкуствено добавени за увеличаване на обема“, напомня OLAF.

Foodwatch настоява за прилагането на строги мерки

Макар рискът за човешкото здраве е малък, подобни практики заблуждават потребителите и поставят в неравностойно положение честните производители, които работят в условията на нелоялна конкуренция“, обясняват от органа за борба с измамите. От OLAF отбелязнат, че средната стойност на вносния мед е била 2,32 евро/кг през 2021 г. срещу цена от 0,40-0,60 евро/кг за захарни сиропи на основата на ориз. От 123 износители на мед за Европа 70 са заподозрени, че са фалшифицирали продуктите си, а от 95 проверени европейски вносители две трети са засегнати от поне една съмнителна партида. Към днешна дата „44 доставчици в ЕС са разследвани и седем вече са санкционирани“, уточняват от OLAF.

От 21 проби, взети във Франция, само 4 са „истински мед“. В Германия, на която се пада една трета от европейския внос, половината от 32-те проби са подозрителни. „Този тревожен резултат показва, че европейският пазар е рехаво сито, което позволява на измамниците да продават своите фалшиви продукти“, реагираха от Foodwatch. Тази неправителствената организация за защита на потребителите настоява за „строги мерки за контрол“, за „хармонизирана методология за откриване на измамите“ и задължения за прозрачност в предоставяната информация: „Непрозрачността относно фалшивите храни трябва да бъде незабавно премахната. Сега настояваме за политически електрошок: измамата е масова и пред очите ни. Но си остава табу“, добавят от Foodwatch.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"