fbpx

Под въпрос бъдещето на строителен мегапроект в София

Строителната компания „Гаранти коза Иншаат“ е обявена в несъстоятелност с решение на съда в Бакъркьой (район на Истанбул), съобщава „Дневник“. На 30 март е започнала процедура по ликвидация.

В България компанията „ГК България“ ЕАД („Гаранти коза България“ до май 2019 г.) е инвеститор в два строителни мегапроекта – „Гранд каньон“ в столичния квартал „Младост“ и на терена на бившия електрокарен завод на бул. „Цар Борис III“.

Изданието информира, че на последното заседание на комисията по архитектура на Столичния общински съвет е обсъдено писмо-искане от „ГК България“ да се намали три пъти застрояването в проекта „Гранд каньон“ – от 91 882 кв. м РЗП да стане 30 000 кв. в. Сградите да бъдат две, а не три и то с 20-ина м по-ниски. Общинските съветници са отложили решението си по искането на строителната компания за следващо заседание.

„Дневник“ припомня, че първият проект на стойност 120 млн. лева планира строителството на три сгради – на 30, на 19 и на 16 етажа. Жилища – общо 700 апартамента, офиси, хотел и търговски център на пет нива трябва да оформят бъдещия „Гранд каньон“ на бул. „Александър Малинов“ в Младост. Строежът, който веднъж получи отсрочка от правителството като приоритетен инвеститор, все още е в начална фаза, макар да започна през 2017 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"