fbpx

Полша отказва да затвори проблемна мина на чешката граница

Полша отказва да спре добива на лигнитни въглища в мината “Туров”, като по този начин няма да се съобрази съобрази с решението на Съда на Европейския съюз, който нареди на Варшава незабавно да прекрати добива, пише Euractiv.bg.

Мината се намира на границата с Чехия, която заведе дело през февруари, като призова за спиране на дейностите в мината, разположена близо до чешката и германската граници. Прага заяви, че Варшава е нарушила законодателството на ЕС, като е удължила добива в “Туров” до 2026 г.

Чехия твърди, че мината вече е намалила подпочвените води в региона със 100 метра, а се очаква разширяването на дейността ѝ да допринесе за намаление с още 20 метра. В резултат от това понижение почвите са слегнали с 1 метър. В допълнение и във водите на реката, която протича през региона, се наблюдава повишено ниво на сулфати.

Държавната компания PGE, която управлява комплекса „Туров“ обаче предупреждава, чe спирането на мината мoжe дa oзнaчaвa зaтвapянe нa близĸaтa eлeĸтpoцeнтpaлa, ĸoятo зaxpaнвa c eнepгия oĸoлo 3 милиoнa дoмaĸинcтвa и пpoизвeждa 7% oт eлeĸтpoeнepгиятa в cтpaнaтa.

Още веднъж мога да подчертая, че ние, разбира се, няма да спрем добива на въглища, за да продължи да работи електроцентралата. Очевидно е, че спирането със сигурност би означавало екологично и енергийно бедствие, и следователно огромни социални проблеми“, категоричен е министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, който е в Брюксел за срещата на върха на ЕС.

Има опасност обаче удължаването на живота на мината може да навреди на енергийния преход. Европейската комисия вече предупреди, че продължаването на дейността й след 2030 би означавало региона ще изгуби фондовете на ЕС, които са предназначени за зеления преход.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"