fbpx

Защо ГЕРБ не подпомогна малкия бизнес, чуди се Дянков

Бившият финансов министър Симеон Дянков е на мнение, че с нарочна програма за подпомагане на малкия бизнес може да се помогне на самоосигуряващите се у нас.
Такива програми вече работят добре в много европейски държави. За мен е загадка защо предишното правителство не го направи. Може би липсваше капацитет“, коментира още финансистът в интервю за „Дневник. Той изтъква, че настоящият служебен финансов министър Василев е експерт точно в тази икономическа част и би трябвало да се справи.

Първата задача пред следващия редовен кабинет е актуализация на бюджета. Служебният кабинет може да помогне с щрихите на такава актуализация, но редовният кабинет трябва да я вкара в парламента, коментира още Дянков.

По думите му актуализацията има два основни аспекта: да се осигурят източници за повече разходи, например програма за подпомагане на малкия бизнес. Вторият аспект е да се разчетат правилно европейските средства, тъй като според него предишното правителство го е направило доста нескопосано.

Що се отнася до приоритетите на Министерството на финансите, Дянков е на мнение че първата задача е да се види как върви изпълнението на бюджета, тъй като „по (лоша) традиция“ в изборни години министрите занижават прогнозираните приходи, за да се види по-късно преизпълнение и тези допълнителни постъпления да се използват по собствена преценка.

От друга страна, невъзможността служебният кабинет да актуализира бюджета, може да наложи излизане на международните дългови пазари в началото на есента, дори и при добро изпълнение на бюджета. Задача на служебния кабинет е да подготви такава дългова емисия, в случай че стане необходима. През лятото пазарите замират, та е вероятно чак през септември-октомври да се търси такъв дълг, уточнява Симеон Дянков.

По отношение на ББР и отпусканите огромни кредити, бившият финансов министър коментира, че тя е малка структура и би трябвало да се използва само за малки предприятия. Дянков е убеден, че решението е лесно: да се сложи таван на големината на кредитите, да кажем 2.5 милиона лева. Сходната банка в Германия KfW има подобен лимит например.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"