fbpx

Увеличаване парите за нощен труд предлага кабинетът

Минималното почасово възнаграждение за нощен труд ще бъде увеличено и обвързано с минималната работна заплата. Това предложи правителството, съобщава „Дневник“.

Предвижда се от 1 януари 2021 г. възнаграждението за нощен труд да бъде 0.15% от минималната заплата за всеки отработен час, но не по-малко от 1 лев. В момента минималното заплащане за нощна работа (между 22:00 ч. и 6:00 ч.) е в размер на 0.25 лева за час.

Размерът на почасовото възнаграждение не е променян от 2007 г., мотивира промяната социалният министър Деница Сачева, цитирата от изданието. Тя изтъква факта, че тогава минималната работна заплата за страната е била 180 лв., а досега размерът ѝ е нараснал 3.39 пъти. Същевременно минималното заплащане на нощния труд остава без промяна през годините и така през 2020 г. размерът му е 0.04% от минималната заплата.

Синдикатите подкрепят предложението на кабинета, докато работодателите са съгласни с увеличението на нощния труд от 1 лев на час, но са против обвързването на ставката с минималната работна заплата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"