fbpx

Над 2 млрд. лв. губи страната заради пандемията, сочи прогноза на Институт GATE

Удвояване на безработицата, спад на БВП над 7%, отрицателен фискален ефект повече от 2 млрд. лв. Това са част от прогнозите на Институтът GATE.

Той създаде първата по рода си платформа (COVID-19 Activity Tracker – CAT), която обработва и представя емпиричната информация за стопанската дейност на отделни индустрии и икономиката.

Платформата COVID-19 Activity Tracker (CAT) може да се използва от правителство и браншови организации за взимане на решения за възстановяване на икономиките.

Платформата CAT се разработва и развива в институт GATE към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, начело с директор проф. Силвия Илиева. Екипът включва едни от най-добрите икономически анализатори в България – доц. д-р Красен Станчев от Софийски университет, председател на УС на Институт за пазарна икономика (ИПИ), ръководител разработка „GATE CAT”; д-р Красимир Лаков, анализатор и икономист; д-р Евгени Райков от УНСС, Катедра Финанси (анализатор); Димитър Чобанов, анализатор, УНСС и д-р Валентин Павлов, ръководител „Техническо изпълнение“.

Изградихме платформа, която да обработва и представя емпирична публична информация от различни институционални организации. На тази база екипът ни от икономически анализатори прави прогнозни оценки по отрасли, които от своя страна могат да подпомогнат правителство и бизнеси да вземат решения със знанието на нещата в момента и в дългосрочна перспектива“, коментира проф. Силвия Илиева, директор на институт GATE.

Методологията е класическа и представлява интерфейс между микро и макро стопански показатели, включително фискални, които се базират на заетост и добавена стойност и която е модифицирана да работи за моментната и нетипична картина, която е резултат от блокиране на човешки дейности.

Подобни класически методи за анализ и прогнози се опират на приносите на редица нобелови лауреати (Кузнец, Хайек, Смит и Фелпс) и се използват от международните финансови институции като Евростат, ОИСР и НСИ.

Използвана е работа на проф. д-р Фридрих Баурзакс, който е създател на методи на стопанско проследяване и сътрудник на ИПИ от 1997 до 2003 г., както и приложенията на тези методики от ИПИ в по-скоро време.

Количествена информация са параметри на стопанското развитие за (поне) година назад преди пандемията; от тях са изведени отправните показатели за проследяване на динамиката.

„Благодарение на събраната информация, ние може да даваме оценки и прогнози за поведение и развитие на пазара. Преимуществото на платформата и оценките е емпиричната основа на проследяването и анализа. Последните дават информация и възможност за навременна актуализация на данните, която се обявява от институции, правителство, гилдии и мозъчни тръстове“, допълва д-р Красен Станчев.

Данните на сайта на проекта ще се актуализират два пъти седмично – понеделник и четвъртък, като само през настоящата седмица вторият ден ще е петък, тъй като се очакват макроданните.

Първата тема и анализи, които GATE CAT прави, са за безработицата.

При настоящата динамика, картината за 2020 г. е следната: удвояване на безработицата, спад на БВП над 7%, отрицателен фискален ефект – над 2 млрд. лв.

Отправната точка на изчисление на показателите е март 2020 г. В тях е отчетена нерегистрирана заетост по отрасли и дейността на хората, които работят за себе си. Всекидневният индикатор е заетостта, съответно безработицата.

Той дава снимка на състоянието на икономиката почти в реално време. Наблюдението ѝ позволява да се оценят фискалните и макроикономическите ефекти.

При съставянето на сценариите за възстановяване са взети средните показатели за петгодишен период. Поведението на стопанството с и без COVID-19 прави възможно разработването на решения и стратегии както на фирмено, така и на общо икономическо равнище.

Броят на засегнатите от настъпващата криза се предвижда да бъде 1 млн. души, около 34% от общо заетите (към края на 2019 г.).

Прогнозата е спадът на заетостта да не бъде преодолян поне до началото на 2021 г.

Прогнозни данни към декември 2020 г. сочат – брой заети: 899 931 човека, брой безработни: 157 842 човека, непроизведена брутна добавена стойност – 7,739 млрд. лева и общ годишен фискален ефект: 2, 028 млрд. лева.

Анализират се данни на 16-те най-засегнати сектора в момента. Това включва култура, спорт и развлечения; операции с недвижими имоти; професионални дейности, консултации и научни изследвания; ИТ; хотелиерство и  ресторантьорство; въздушен и сухоземен транспорт; търговия с нехранителни стоки; автомобили и ремонти; производство на машини и оборудване; производство на химически продукти; текстил; складиране и товари; строителство; производство на мебели; селско, горско и рибно стопанство; добивна и преработваща промишленост; производство на електрическа и топлинна енергия; доставяне на вода; информационни и творчески продукти и далекосъобщения; финансови и застрахователни дейности; административни и спомагателни дейности; държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа.

GATE е съвместна инициатива между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Chalmers University of Technology, Швеция – европейска институция с богат опит в  научните изследвания, образованието и иновациите в областта на големите данни и изкуствения интелект, и Chalmers Industrial Technology.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"