fbpx

Над 20 % поскъпване на природния газ поиска „Булгаргаз“

Трансадриатическия газопровод (TAP)

Поскъпване на природния газ с 20,3 % е поискала „Булгаргаз“ от КЕВР. Очаква се по-късно днес регулаторът да излезе със свое решение и ако то приеме искането един мегават синьо гориво ще струва 22,46 лв., без такси и налози.

Това обаче няма да доведе до промяна в цената на парното и топлата вода.

По думите на изпълнителния директор на газовата компания Николай Павлов, цитиран от БНР, причината за по-високата цена на природния газ за месец септември се дължи на значителното повишение на цените на европейските газови пазари с над 51 процента.

„Тази пролет бяха отчетени рекордно ниски ценови нива – както на природния газ на европейските борси, така и рекордно ниски цени на петролните продукти, като основната причина за безпрецедентния спад на цените е спадът в потреблението в резултат на пандемията с Covid-19. Покачването на цените на газа на европейските пазари показва, че потреблението започва да се възстановява, съответно и икономиките в Европа“, коментира още Павлов.

Той информира, че към момента просрочените задължения на „Топлофикация-София“ към „Булгаргаз“ са в размер на 120 милиона лева, като се очаква до края на септември дружеството да погаси изцяло дълга си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"