fbpx

Германия подготвя икономическо преориентиране на въгледобивните региони

Координационна комисия от представители на германското федерално правителство и на въгледобивните провинции ще се заеме с разпределение на финансиране, насочено за икономическо преориентиране на регионите и заменяне на въглищните централи с нов поминък за хората в областта на високите технологии, пише Euractiv.bg.

Очаква се до 2038 г. последните въглищни централи в Германия да бъдат закрити, като първите мощности на лигнитни и твърди въглища ще бъдат изключени от мрежата преди края на годината, в съответствие с германския закон за спиране на използването на въглища.

Координационната комисия е подписала федерално споразумение, гарантиращо 40 милиарда евро структурна помощ. Целта е комисията да осигури справедливо разпределение на средствата за въгледобивните провинции Саксония, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Северен Рейн-Вестфалия.

Законът за структурни промени предвижда до 2038 г. да бъдат предоставени общо 26 милиарда евро под формата на федерални програми, като провинциите ще получат още 14 милиарда евро за собствени инвестиции. Преди дни стана ясно, че вече има списък с 80 такива проекта, съобщава EURACTIV Германия, цитиран от българския клон на медиата.

За настоящата и следващата година са заделени 2 милиарда евро и се очаква резултатите да станат видими бързо. Те включват създаването на нови изследователски институции, като например Института за проучване на самолетни двигатели с ниски емисии в Котбус. Там германското правителството планира да създаде 500 нови работни места като финансиране четири лаборатории.

С тези проекти министерството тества технологии за трансформация на енергийни системи като производство на зелен водород в индустриален мащаб. Нова експресен влак от Берлин през Котбус до Гьорлиц ще бъде особено важен за провинция Саксония, за да може структурно слабият регион да бъде свързан по-добре.

Според данни на федералната статистическа служба, към 2016 г. Германия е имала 148 активни въглищни електроцентрали, като 33 000 души са пряко или косвено зависими от производството на въглища. Очаква се много от тези работници да са в трудоспособна възраст, като тези над 58 години ще имат право на надбавка до пет години.

Чуват се и сериозни критики, че липсват ясни критерии за разпределяне на средствата. Предупрежденията са както на регионално ниво в Германия, така и в Европейския съюз.

През юли Европейската сметна палата, припомня Euractiv, предупреди в изявление, че критериите за разходите по Фонда за справедлив преход не са достатъчно строги.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"