fbpx

Президентът Радев не успя да обедини партиите за актуализацията на бюджета

Четиричасовият Консултативен съвет по национална сигурност, свикан от президента Радев, не успя да обедини парламентарните формации около необходимостта за актуализация на бюджета.

Стана ясно, че ГЕРБ и ДПС няма да подкрепят проекта, защото бил „празен чек“. Мустафа Карадайъ дори коментира, че явно има нов джип, който раздава пари и в него седи Иво Прокопиев.

Позицията на „Има такъв народ“ не е ясна, а БСП и „Изправи се, Бг! Ние идваме“ ще подкрепят на първо четене актуализацията, но ще искат сериозни корекции между двете четения.

Демократична България ще реши във вторник как да процедира.

Председателят на парламента Ива Митева увери, че още в сряда ще има сформирана комисия по бюджета, която веднага може да се заеме с проекта на служебния кабинет. Тя леко критикува държавния глава, тъй като в правомощията на парламента са бюджетните въпроси, а не на президентската администрация.

На съвета при президента министърът на икономиката Кирил Петков е представил доклад, според който без актуализация на бюджета няма да може да се подкрепя бизнеса по мярката 60:40, което може да доведе до нови 300 хиляди безработни.

Мая Манолова изрази притеснението си от липсата на дори минимално съгласие сред политическите партии по отношение на рисковете за България – миграцията, социалната криза и здравната криза.

Цинично е в хазната да има 2 млрд. лв. излишък и те да не могат да се похарчат, както се иска с актуализацията на бюджета, коментира още Манолова. Това според нея ще засегне както медиците на първа линия, така и пенсионерите, социално слабите, МВР и армията, които ще трябва да се справят с бежанската вълна. „Изправи се, Бг! Ние идваме“ обаче няма да подкрепят парите, искани за КЕВР, защото е станало практика комисията да губи дела срещу топлофикациите, които да се плащат през бюджета.

Корнелия Нинова открои като проблем включените в приходната част 454 млн. лева от Плана за възстановяване, които не е сигурно дали ще получим, тъй като планът още не е внесен. БСП имат резерви и относно някои разходи и между двете четения на проекта ще внася корекции.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"