fbpx

Актовете на министър Петков не са застрашени

Актовете на министъра на икономиката Кирил Петков не са застрашени, дори ако се установи, че противоконституционно е бил министър.

Това коментира пред БНР преподавателят в СУ и конституционалист доц. Наталия Киселова. По думите й, има Решение 3 на КС от 2020 година за правната сигурност на актове, вследствие на обявен за противоконституционен акт.

Припомняме, Петков е атакуван за двойно гражданство – българско и канадско, в момента, в който е бил назначен за министър, което противоречи на основния закон. Той твърди, че е направил всичко необходимо, за да заяви пред канадските власти отказа си от гражданство.

Днес сутринта от ГЕРБ сезираха Конституционния съд с искане да обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Аргументът – гражданството на Петков.

Самият министър коментира, че ГЕРБ силно се надяват решенията му да бъдат обявени за нищожни заради разкритията за действията на ръководството на Българската банка за развитие (ББР) и наложените от него промени там. „Сигурно това е най-голямата им мечта – да върнат старите управители на ББР и да започнат пак да раздават кредити като преди„, изтъкна Петков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"