fbpx

Кабинетът чака от парламента уточнения по промените на схемата „60:40“

Правителството е поискало от парламента уточнения и тълкувания на приетите в поненелник промени по схемата „60:40“. Това става ясно от коментарите на социалния министър Деница Сачева, цитирана от БНР.

За да се направят съответните корекции в министерското постановление, трябва да стане ясно дали държавата трябва да покрие 60 процента от осигурителния доход на служителя и 60 процента от осигуровките му, които иначе са за сметка на работодателя.

Поправката от парламента звучи твърде обща, изтъква Сачева, явно запозната и с други тълкувания, че държавата трябва да плати 100 от осигуровките на служителя.

„Очакваме обаче пак още веднъж да получим конкретни тълкувания. Съответно ще предприемем мерките за промени на постановлението на Министерски съвет. Бързам да предупредя, че всички подадени дотук заявления, ще бъдат служебно коригирани, така, че няма да има нужда никой, който до момента е подал заявление, да прави каквито и да било допълнителни действия“, заявява социалният министър.

Иначе от думите й става ясно, че до момента от мярката са се възползвали и са подали заявления 643 фирми – предимно малки, докато интерес от промишлените предприятия няма.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"