fbpx

Променят Закона за хазарта през закона за извънредната ситуация

От ГЕРБ са внесли промени в Закона за хазарта, които обаче са добавени като текстове в закона за извънредната ситуация, съобщава Клуб Z.

Припомня се, че това се е превърнало в законодателна традиция на управляващите – да променят даден закон чрез друг, който при това вече е минал на първо четене.

И тъй като в момента т.нар. закон за извънредната ситуация се променя, заради изборите на 4 април, в него са вкарани текстове, засягащи Закона за хазарта.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ предлагат Националната агенция по приходите (НАП), която бе натоварена да се занимава с издаване, удължаване и изменения на лицензи за хазарт, да получи 3 месеца отсрочка, за да довърши преписки, започнати от закритата Държавна комисия по хазарта, или такива, постъпили след август 2020 г.

От лятото на миналата година са в сила новите правила и правомощията на НАП в хазарта.  Според депутатите дадените първоначално 6 месеца не са стигнали на данъчната администрация да се справи и преписките са „текущи“, затова увеличават срока на 9 месеца.

Според вносителите на предложената поправка всъщност тя е в интерес на кандидатствалите за удължаване или издаване на нов хазартен лиценз, които са в процедура.

Второто, което искат от ГЕРБ засяга издадените лицензи, за които са образувани производства, като се уточнява, че въпросният параграф 87, ал. 2 се отнася до тези, чийто срок изтича след 1 януари 2020 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"