fbpx

Божков пита от Дубай за Закона за хазарта

В рамките на задочния диалог между Васил Божков, дал интервю за бТВ от Дубай, и управляващите – чрез коментарите на премиера Борисов и финансовия министър Горанов, „Нове холдинг“ разпространиха последваща позиция на Божков.

Публикуваме без редакция.

„Нека направим кратка ретроспекция, какво се случи със Закона за хазарта и да започнем от 2014 г.

На 29.10.2014 г. Георги Кадиев внася Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта;
На 19.11.2014 г. Законът на Кадиев е отхвърлен. В закона на Кадиев има една разпоредба, която гласи, че с държавна такса 20% се облагат игрите на покер – 20% от събирането на такси и комисиони за участие.
На 26.11.2014 г. Менда Стоянова внася същия закон, като разрешават с 20% такси и комисиони за участие да се облагат всички хазартни игри. На 5.12.2014 г. този закон е приет.

В тази връзка имам следните въпроси:

„Може ли лидерът на една политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема и отхвърля един закон?“
Вторият ми въпрос е „Може ли финансовият министър да не знае кога се приема и отхвърля данъчен закон?”

Относно твърденията на Владислав Горанов, че е установено, че се дължат 700 млн. неплатени такси, подобно нещо може да установи само съдът. Министър Горанов превишава правомощията си с наложените запори върху имуществото ми от подопечните му институции без санкция на съда.“

Бел. ред. – Уточнение по частта в позицията на Васил Божков, отнасящ се за промените, внесени от Менда Стоянова, оформящи и настоящия вид на закона:

Чл. 30, ал. 3 За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри – традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие – в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"